La nostra història

Està documentat que l’any 1293 el territori denominat La Mata, que avui s’anomena MAS PÒLIT, era propietat senyorial del monjo Hospitaler del Monestir de Sant Pere de Rodes, que féu contracte d’emfiteusi a Bernat Carrera, home propi del Sr. Abat de dit Monestir. I el document dona fe de que ja es cultivava la vinya.

 

Fou l’any 1572 quan Antoni Heras, fill del Mas d’en Heras de Garriguella, comprà el Mas. A partir d’aquesta data el Mas Pòlit ha estat propietat de la família Heras i dels seus descendents.

 

El 1632, el mas passa a ser propietat d’un nét de Antoni Heras, anomenat Hipòlit Heras. Fou a partir d’aquest moment que el mas prengué el seu nom: Mas Pòlit.

 

Seguint la tradició dels nostres avantpassats ens esforcem per tirar endavant una tradició arrelada a l’Empordà i a Vilamaniscle. No podem reconstruir el passat, però el passat ens pot inspirar. Intentem construir nous universos que engloben els precedents i els col·loquen al seu costat. Vetllarem perquè mai els nous móns aniquilin els antics, movent-nos en el preciós equilibri de cohabitació entre tradicions ancestrals i les noves tecnologies.

 

El relat de la història del Mas Pòlit lligada al cultiu de la vinya i a la elaboració del vi es pot llegir en el llibre “Història de la vinya i el vi a l’Empordà” de Josep Lluís Iglesias Xifra.

Situació

 

El Mas Pòlit està situat al nord-oest de la comarca de l’Alt Empordà, dins el terme municipal de Vilamaniscle, al peu dels darrers contraforts meridionals dels Pirineus, entre els Parcs Naturals de l’Albera i del Cap de Creus. La proximitat del mar i la muntanya configura un paisatge de duresa harmònica, on la vinya creix en terrenys pobres i àcids, idonis per produccions de qualitat.Les propietats del Mas Pòlit van des del mateix poble, situat a l’oest i a 169 metres sobre el nivell del mar, fins a la carena de la serra de la Vaga d’en Ferran (332 m. d’alçada) en el seu extrem més oriental.

 

El clima

 

El tret climàtic més característic es la Tramuntana, vent fort, fred i sec del nord. El clima és mediterrani, amb influències de vents humits del sud i freds del nord, i la proximitat del mar; hiverns moderats i estius calorosos però a temperats per les brises. Els estius secs ens proporcionen l’estrès hídric necessari per obtenir raïm de qualitat.

 

El sòl

 

Les característiques del sòl són de terres pedregoses de pissarra (llicorella), àcides i riques en silici i ferro, amb afloracions granítiques pròpies de la zona de la serra Balmeta, entre els parcs naturals de l’Albera i Cap de Creus. El tipus de sòl és l’idoni per conrear vinya a base de produccions petites per cep i assolir raïm amb concentracions altes de sucres i d’elements polifenòlics, ideals per a la producció de vins negres d’alta qualitat.

Les vinyes

Cultivem vuit hectàrees de vinyes de Garnatxa negra, Cabernet Sauvignon, Syrah i Monestrell; i a varietat blanca Moscatell d’Alexandria.

 

S’escollí l’opció de plantar la vinya als vessants muntanyencs de la propietat Mas Polit, on antigament les vinyes es cultivaven en costers. Donada la situació i característiques dels “terroirs” aconseguim ceps de baixa producció però que ens donen raïms amb concentració i estructura.

 

Les vinyes han estat dividides en petites parcel·les, donada l’accidentada geografia de la propietat.

 

Donat les característiques de terrenys i per assegurar la qualitat del raïm gran part de les feines i sobretot la verema es fan a ma, fent la primera selecció dels raïms a la vinya.

El celler

En els nostres vins hi trobem concentració, personalitat i harmonia.

 

La concentració s’aconsegueix de forma natural amb rendiments baixos, i mantenint l’equilibri de l’ecosistema.

 

La personalitat i el caràcter li donen la selecció de terrers excepcionals (terroir), la tradicional viticultura de muntanya i l’ús intel·ligent de varietats autòctones.

 

L’harmonia la trobem cercant l’equilibri entre la potència i la frescor.

 

L’artesania i coneixements dels enòlegs determina el cupatge, i s’estudia per separat el maridatge de les varietats per determinar el punt exacte de les proporcions, en l’afany d’obtenir uns vins artesanals que combinin la tradició ancestral amb l’aportació de l’estil de la moderna tecnologia, combinant la tradició i la innovació

Compromís amb la sostenibilitat

L’any 2017 vàrem construir un nou celler on hi podem entrar tot el raïm produït a les nostres vinyes.

 

En aquest nou celler hem aconseguit l’autosuficiència energètica completa. Funcionem exclusivament amb energies renovables gràcies a la instal·lació de plaques fotovoltaiques i a un sistema intel·ligent de control del emmagatzemant i el consum de l’energia.

 

Un sistema de aerotèrmia ens permet poder escalfar i refrigerar a partir de l’energia solar.

 

Tota la sala de criança està soterrada, cosa que li permet, de manera natural, aconseguir la temperatura i la humitat desitjada a la sala de criança.

 

Utilitzem ampolles de vidre de baix pes per contribuir a un menor impacte ambiental, i tot el material d’embalatge es reciclables o biodegradable

 

Seguint la línia del nostre compromís amb la sostenibilitat i el medi ambient, treballem per reduir encara més la nostra petjada de carboni.